Dárek zdarma ke každé objednávce

Není krém jako máslo

Dělala jsem si pořádek v koupelnové skříňce, kde schraňuji a svědomitě hromadím většinu své kosmetiky, dokud už není kam dávat. Vše jsem pečlivě rozdělila na tělovou kosmetiku, dekorativku, šampóny a mýdla… Největší hromádka byla plná krémů, tělových mlék a másel na tělo a v tu chvíli jsem neměla tušení, co vyhodit a co si vlastně nechat. Samozřejmě většinu jsem kdysi sotva otevřela a uschovala „na někdy jindy“. Co vlastně ale je správným produktem pro můj typ pokožky a jaký je mezi těmi všemi tělovými mazadly rozdíl?

V první řadě je dobré znát typ své pokožky. Obecně se rozděluje na suchou až velmi suchou, normální, mastnou a smíšenou.

 56_1

Suchá pleť se vyznačuje hrubostí, pnutím až praskáním a šupinatěním. Špatně udržuje hydrataci a má sklony k rychlejším projevům stárnutí.

Normální pleť nebývá ani mastná ani suchá, dobře udržuje hydrataci a zpravidla se neprojevuje přecitlivělostí na žádný druh kosmetiky. Je však třeba ji chránit, aby své ideální vlastnosti neztratila škodlivými vlivy okolí.

Mastná pleť disponuje zvýšenou tvorbou kožního mazu, ne však přílišnou hydratací. Naopak je to jedním z projevů dehydratované kůže, proto jsou žlázy stimulovány více ke tvorbě kožního mazu, který ucpává póry a může způsobovat akné.

Smíšená pleť je kombinace mastné a suché pleti. Můžete tedy najít jak mastná místa, tak šupinkaté mapky na kůži. Ať tak či tak, viníkem je opět málo hydratovaná pokožka.

Patříte-li do kterékoliv skupiny, je vhodné dopřávat kůži náležitou a správnou výživu a většinou i hydrataci. Přípravků je na trhu opravdu nepřeberné množství, je tedy dobré si ujasnit, ve které kategorii hledat, abyste o sebe pečovali vhodnou kosmetikou.

 61_1

Nejuniverzálnějším přípravkem je tělové mléko. Obsahuje větší podíl vody a snadno se vstřebává, pokožku zanechá vláčnou a hebkou bez mastného filmu. Je zejména vhodný pro jedince se sušší, normální či smíšenou pletí. Pro ty s kůží opravdu suchou až ekzematickou by však nemuselo být tělové mléko velkým přínosem. Vyšší obsah vody a nízký podíl látek uzamykající hydrataci by naopak mohl mít tendenci vysoušet ještě víc. Ti citlivější by mohli také cítit pálení právě následkem vysušení.

mceclip1-2

Krémy jsou už o něco bohatější, co se konzistence týče. Je to způsobeno zejména nižším obsahem vody a přidáním olejů, které napomáhají hydrataci v kůži uzavřít a udržet déle. Nanášení a vstřebávání bývá snadné, zanechá jemnou ochrannou vrstvu, která chrání před nepříznivými vlivy jako jsou výkyvy počasí či nečistoty, které mají tendenci vysoušet a poškozovat strukturu pleti. Krém je vhodný nejen pro vysušenou a velmi vysušenou kůži, ale i pro smíšenou a normální. Rozdílem pak bude frekvence mazání – obecně však dle potřeby.

117040101_3443657465656479_6614101247027527044_n      151005716_3997832993572254_1051137924400996706_n

Tělové máslo už je trochu jiný kalibr, který je opravdu třeba pokud máte pleť velmi suchou. Naprosté minimum či ideálně absence vody v másle vysvětluje velice hutnou konzistenci, dáte si tedy trošku větší práci s rozmazáváním, ale výsledek za to jednoznačně stojí. Nejdéle udržuje pleť hydratovanou a vyživenou a zároveň i účinně chrání před škodlivými vlivy okolí.

mceclip2-1

Jako poslední je třeba zmínit také balzám. Ten je ideální na lokální použití vlastně pro kohokoliv, kdo potřebuje zvláčnit a ochránit například rty, sušší místa na těle jako jsou paty či drsnou pokožku loktů. Často se mísí s voskem, část balzámu zůstává na pokožce a dlouhou dobu působí promašťujícím efektem.

Já osobně mám kůži suchou až velmi suchou a musím říct, že jsem si opravdu oblíbila tělová másla. Problém jsem měla s nabíráním z misek se šroubovacím víkem. Máslo mi zůstávalo za nehty, různě se drolilo kvůli svojí husté konzistenci apod. Na štěstí jsem našla tělové máslo v tubě řady Au Lait, které tento jediný problém hravě řeší. Dávkovat ho lze pouhým vymačkáváním z tuby, stejně jako krém či mléko, a přitom máte stále všechny výhody tělového másla. Za mě naprosto ideální. Co jsem si dále zanechala je balzám na rty v tyčince. Balení je značně praktické a dobře zvolený balzám můžete použít nejen na rty, ale i na jiná suchá místa jako první pomoc naprosto kdekoliv.

Bylo mi sice líto porozdávat či vyhodit polovinu přípravků, které jsem sotva použila, ale zato jsem zjistila, co moje kůže potřebuje a ocení. Jasně, bez mléka, krému či másla na tělo přežijeme také. Ale s tím správným je to o tolik lepší!